Better a cruel truth than a comfortable delusion ...
Home Anime / e-Story Story Santai Tutorials All bout d Braces Relationship

Thursday, March 7, 2013

Letak lagu dalam blog ( cara mudah )

assalamualaikum, semua....

ok, pada detik ini saya nak share kan cara yang senang, SIMPLE, mudah...untuk ape???
untuk letakkan lagu dalam blog kesayangan awak laaaa.....
xperlu nak sign in ape2...xperlu coding2 yang serabut bagai nie...wat pening jer nanti...
nak tau x?? angguk sikit eyh..hehehe..baru semangat nak share... 

STEP 1
Dashboard --> Layout --> Add a gadget --> Javascript/ HTML

STEP 2
set up untuk lagu...korang boleh pergi SCM Player..

STEP 3
korang pilih laa skin jenis apa yang korang nak....nanti just 'tick' pada bulatan tu tau....and tekan 'NEXT'...


second, korang boleh laa pilih lagu yang korang nak....
just type tajuk lagu and masukkan url lagu di dalam kotak yang disediakan.....
( pilih laa sebanyak mana korang nak sampai muntah laguu...huahua ) ...ehh jap, tak tau nak ambil url lagu kat mana?? ok, rujuk SINI...

kalau daa siap pilih, just tekan 'NEXT'...akan keluar page nie pulak..

ok, penuhkan ruang kosong tu dengan kreativiti korang...ueww.......
bilaa dah siap, korang hit jer button 'DONE'....

STEP 4
sekarang, korang boleh laa dapatkan kod untuk lagu korang tadi...just copy semua kod dalam box tu dan paste kan dalam javascript/ HTML seperti di langkah 1  tadi....



STEP 5
bila dah siap, apa lagi?? SAVE laaaa... 
selamat mencuba.. =)

p/s : just click pada gambar untuk tumbesaran gambar tersebut...






86 comments:

Piza laaa said...

Pelitasiang ~ Thanks admin sangat mudah digunakan . =)

Adib Yasmin said...

Tq sangat sbb tolong tunjuk ajar ! Akhirnya berjaya jgk saya buat !!!!

miss B said...

hehe...same2 .. =)

Noria Shahirah said...

tq . sngt2 lah mudah dgunakan :)

ieqah hussin said...

kenapa sya buat tak jadi

saya Comel said...

tak jadi ke? cer try balik...

Kyrun DSTY said...

Wahh.. tq. Sy berjaya buat :)Menjadi.

nurul fatehah said...

tak keluarr pun sy da tekan dashboard tapi tak keluar pun layout

Nur Sahira said...

Yeayyy ! kita buat menjadi laaa .
Tq sangat sangattt <3

Nur Sahira said...

Yeayyy ! kita buat menjadi laaa .
Tq sangat sangattt <3

Aina Mardhiah said...

salam ,boleh tak kalau nak buat org bukak blog kita je terus play lagu tu ?

Iena TriyNa said...

salam,kenapa saya buat xjadi hmm :'(

Nani Karim @ arissa sara said...

TQ 2 blogger....step by step...sng nak ikut. Yang keluar semua lagu best2.

ZatyAbdullah said...

tak menjadi pun . brrrrr >.<"

thetroublemaker said...

thank you..
saya guna bogskin pon menjadi..

Muhd Syafrizal said...

Thanks senang dan mudah caranya :)

nuren amani said...

saya buat x jadi pun..lagu boleh main pun...

Anonymous said...

saya buat x boleh pun...lagu x boleh main

auni batrisyia said...

Saya dah buat.. pastu saya try, tak jadi. Saya ada kecewa sikit. Tapi, esoknya, kawan saya tanya macam mana saya masukkan lagu dalam blog tu. Saya tanya, awak ada dengar ke? dia jawab ye. So, yang tak jadi tu, cube tanya kawan korang yang bukak blog korang. ;)

Anonymous said...

Thanks :) .. serius menjadi.. huhu.. luv3 ;) .. terjahla blog sy klu nk dgr http://stiawerrasau.blogspot.com/

farid salleh said...

Tq.. farid singgah dan follow kat sini...

Cik Are Hermosa said...

Tanks ! ;)

sue zakaria said...

knape tak menjadi ? and atmne layout too , puas dahh mencari , sape boleh tolong ajarkann :(

Nurul Nadiah Mohd Ghazali said...

Terima kasih awk....best sangat.jemput follow blog saya yea.

spread the knowledge between us said...

tq :)

Nurul Sakinah Muhamad Nor said...

bagus lah dik. membantu sangat. terima kasih ye

Nur Farzana said...

kak,tlg editkan boleh x ? susah la ! :(

Maszie Fatah said...

terima kasih...dah menjadi ...

Farah Nasuha said...

X jadi lh :'(

syazwani wanie said...

tq very much dh siap

Maisha Razi said...

knp x jadi ni ?

Mei mei ♥ said...

terima kasih atas tunjur ajar ni :)

KunaaKumii said...

Nak paste dekat html tu nak kena delete semua ke dlm box tu

adrianna syaz said...

tq..mmg mnjd.. ;)

Amin Azroi said...

Hebat....
Kalau nk HACK FREE INTERNET,
Lawati blog saya (tutorial)

http://hack--amin-azr0i.blogspot.com

Wan Nur Ariffah said...

Terimas ^_^ dah jadi dahh :))

Nisak Mazlan said...

Thankssss! :>

Erin Sancora said...

series talk easy to use,,, thanks admin.. but boleh ajar tak mana nak buat arrow tu ada benda yang comell...

saya Comel said...

@Erin Sancora Arrow yang comel? mksud awak, bubble warna pink ny ke? klu yang ni, ade tutorial....cer tgk kat sidebar blog ni... =)

saya Comel said...

@sue zakaria ni link untuk tolong awak.... http://editblogcomel.blogspot.com/2013/11/tutorial-layout-edit-htmljavascript.html

siti hajar said...

salam awk..camne eh nk rmove aksesori dlm blog kte yg kte xnak?ples help me...

saya Comel said...

@siti hajar kalau guna add a gadjet yang html / javascript tu, awk leh remove or delete jer... tengok kat layout yang ada kod yang awak nak remove tu...

DALISSA said...

Thanks sgt2 sebab share.

Ramlah Kasim said...

terimakasih atas tunjuk ajar amat dihargai...sangat berguna untuk saya yang baru dalam dunia blogger.....
jemput ke blog saya...
ramlahkasim.blogspot.com

yuyu said...

kenape tak jadi , dah try banyak kali , tapi tak boleh ..

uswatul najiha said...

terima kasih

Nieyssa Adzmiey said...

Thanks.. :)

ieka rahim said...

Thankz 4 this info..=)

salju putih said...

Tq admin..senang sgt, blog saya dah ada lagu,

Noorsyafika Ilias said...

assalammualaikum...nak tanya..kenapa saya wat x jadi sedangkan saya dah follow semua step2 yg awak bagi

suraya azmie said...

KENAPA SY BUAT LAGU XKELUAR PUN..DAH IKUT STEP TADI..KENAPA EH..

FAA said...

Terima kasih :)

Iman Najmyn said...

Okeyhh...Thanks 4 this..=,

Noor Hayati said...

Tq for this..

eniey suryani said...

tq... very useful.

pija said...

tq... ^^

Carlos Yoseph said...

sngat mbantu..

http://mana2layan.blogspot.com/

zura amri said...

thankssss

purple tulip said...

thanks for sharing this !!! akhirnya :)

White Butterfly said...

thank you so much...

Vera Dwi Cahyani said...

thanks . :)

Azrina Rina said...

Nape saya buat x mau paste??

akmal najihah said...

thnkyou.....

Heryanii Rahim said...

tutorial nii senang sangat sangat . thanks youu yeeee . :)

ain muyah said...

tq..tapi kenape yang saye punya tak autoplay?

cik syahira said...

thanks admin ^^

suhaileymohdnoor said...

tqvm..sgt berguna tutorial ni..suka2

Aqilah aqbal omar said...

title tu x yah tulis ker?

faeeqah zahari said...

terima kasih bnyak2...

muslimah genius said...

alhamdulillah ..... bjaya .... mekasehhhhhh .. :) .. jemput foolow blog kami ... http://educationinislamic.blogspot.com/

Gagahboro video said...

Salam kenal saya blogwalking saya ingin menjemput anda berkunjung ke blog saya http://gagahboro.org/ .Saya follow sini ye n kalau ada masa subscribelah blog saya

Aqhirah Kamel said...

admin.. boleh tolong buatkan blog untuk saya?

Aqhirah Kamel said...

admin.. boleh tolong buatkan blog untuk saya?

popcorn said...

Thankz for the info. Done following. Jom follow blog saya http://popcorneater1.blogspot.com/

Sya Sepet said...

tak pandai lah :'(

Nurul + Nordin said...

tutorial yg senang sgt nak faham..
dah buat n jadi kat komputer saya, tapi bila bukak kat komputer kawan, dia xbunyi pulakk.. huhuhuuuu... kenapa eh???

blog saya :
http://em-collection.blogspot.com/

Aini Radhiah said...

Tapii .. Kalau Guna BlogSkins Camne ? Tak Kuar ..

amsya chupa said...

@nurul fatehah

bila awak dah tekan dashboard, pastu tgok bawah , select plak layout..

FeiZura said...

TQ SANGAT ^^

Masita Eyta said...

yeaay berjaya,thanks sharing info ni :)

Jiha ZaiDi said...

Senang dan mudah.. Thanks..

Tapi, nak tanya something..

Kalau nak masukkan lagu.. tapi lagu tu bukan dair youtube.. Dari komputer yang sedia ada.. macam mne ea?? Pleas repond..

Yaziidah Azwar said...

Haaii! Thank you so much for the tuto sangat membantu hewhew. thank you ya

Mr Silent said...

tp kenapa first mesti ad suara iklan ea..?? pdhal lgu kt you tube x de

Ayra H&Z Chantique Venture said...

Tq!! Like2..dah ciap...

Jemput tengok n comment..

ayra89@blogspot.com

Ieqah Kazumi said...

Thanks admin . Menjadi saya buat. Heee siapa free2 tu datang lah tengok kayy blog sayahttp://ieqahkazumi.blogspot.my/2016/12/jodohitu-rahsia-allah-sayang-ieqah.html :)

A. Cosgen said...

saya dah buat cara ni. dah paste dah pun kat blog then saved. tapi bila check, takde langsung. ni link blog saya: http://penatanpanama.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...